Helse og sjokolade

Sunn sjokoladeFlere studier begynner å peke på at det faktisk kan være sunt å spise sjokolade. Men det gir beklageligvis ingen tillatelse til å hive innpå med ubegrensede mengder. Når det snakkes om helsemessige positive sider med sjokolade, snakkes det da først om mørk sjokolade med et høyt innhold av ren kakao. Og det er først når innholdet av kakao er over 70 %, at vi kan begynne å se på sjokolade som et noenlunde sunt matprodukt. Med det høye innholdet av kakao vil sjokoladen oppfattes som noe mindre søt enn alternativer. Men den vil fortsatt inneholde en god del kalorier og noe sukker, så inntaket av slik mørk sjokolade bør fortsatt være moderat.  I denne artikkelen ser vi litt nærmere på hva de helsemessige godene faktisk er.

Sunt hjerte

Noe av det siste som er kommet fra vitenskapelige miljøer om helseeffekten av mørk sjokolade går på hjertet. En svensk studie over 9 år, med over 31 000 deltagere, så at de som spiste mørk sjokolade en eller to ganger i uken, reduserte sjansen sin for hjertefeil med over en tredjedel.

En annen tysk studie pekte på at en bit mørk sjokolade om dagen reduserte både blodtrykk og reduserte sjansen for alvorlig hjertefeil med 39 %. Det pekes på at det kommer fra det høye innholdet av såkalte flavonoider, en type antioksidant som styrker blodårer og vev.  Det viser seg at enkelte mørke sjokolader faktisk kan ha mer antioksidanter i seg enn for eksempel blåbær. Det er også fem ganger mer flavonoider i mørk sjokolade enn det er i et eple.

Vektnedgang

At mørk sjokolade kan direkte føre til en vektnedgang er en sannhet med modifikasjoner. Men noen studier gjort ved universitetet i København viser at å bytte ut melkesjokolade eller andre matvarer med høyt innhold av sukker, med mørk sjokolade, førte til et helhetlig mindre konsum. Det kommer av at mørk sjokolade er mer mettende enn sine andre lysere varianter. Det igjen fører til at mindre kalorier blir tatt inn, noe som gjør det lettere å regulere vekten.

Besøk Vektklubb (en del av VG) som gir deg godt nytt dersom du skal slanke deg med sjokolade!

Reduserer stress

Det kanskje klassiske tegnet på en stressfull situasjon som ofte går igjen i medier, gjerne etter et forhold er avsluttet, er å sette seg ned i sofaen med en stor pakke is. Men forskning viser at du ville vært i bedre stand til å takle stress om du hadde byttet ut iskremen med mørk sjokolade.

I en studie fra Europas sjokoladeland nummer en, Sveits, viste en studie at en bit mørk sjokolade om dagen, i to uker, reduserte og forhindret deler av de negative aspektene ved stress i personer med sterk angst. Det igjen er ment å stamme tilbake til de sterke helsemessige aspektene med flavonoider.

Økt toleranse for sol

En kanskje noe spesiell gode ved mørk sjokolade det er begynt å forskes på, er hvordan hudens toleranse for sterk sol kan økes ved å spise den mørke herligheten. En studie testet en gruppe mennesker som ble bedt om og regelmessig spise mørk sjokolade over en periode på tre måneder.  Når perioden var over ble det funnet at i den sjokoladespisende gruppen tok det over dobbelt så lang tid før huden fikk den karakteristiske rødfargen som kommer av for mye eksponering for sol.